"Melyek azok a célpontok, amiket most kezd felfedezni a világ, és melyek azok a jól ismert helyek, ahová idén újra érdemes ellátogatni?"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

5 hely, ahová 2012-ben érdemes elutaznod

Melyek azok a célpontok, amiket most kezd felfedezni a világ, és melyek azok a jól ismert helyek, ahová idén újra érdemes ellátogatni?

A The New York Times idén is összeállította a kihagyhatatlan úti célok listáját, olyan országok és városok rangsorát, amelyek valamilyen aktuális oknál fogva mind fokozottan érdekesek lehetnek az utazni vágyók számára 2012-ben. A 45 kihagyhatatlan úti cél közül mi az első öt helyre vezetjük el az olvasót.

 

A Panama-csatorna lélegzetelállító szépsége

 

A közép-amerikai Panamai Köztársaság valósággal virágzik, mióta tizenkét éve visszanyerte felügyeletét a Panama-csatorna fölött. Gazdasága olyannyira fellendülőben van, hogy szinte napi rendszerességgel érkeznek befektetni vágyó külföldiek – leginkább az ingatlan- és turisztikai szektorból – újabbnál újabb idősotthonokkal és luxushotelekkel bővítve a fővárost, ahol egymást érik a felhőkarcolók. Az ökonómiai pörgés kihat az ország egészére, az idei év pedig igazán különlegesnek ígérkezik, hiszen több nagy projekt megvalósítását is tervezik. Először is bővítik a meglévő csatornát, duplájára növelve kapacitását. Ám a századfordulón kialakított kanális nemcsak áruforgalmi szempontból érdekes, hiszen a Csendes- és Atlanti-óceánt összekötő csatorna gyönyörű természeti jelenség mesterséges tavaival és a környező hegy-völgyes táj szépségével, így mindenképpen érdemes legalább egyszer végighajózni rajta. A „fárasztó” utat követően a 2012 júniusa után érkezők már megpihenhetnek az első latin-amerikai Waldorf Astoria Hotelban, majd elsétálhatnak az ingatlanmágnás, Donald Trump legújabb kreációja, a Trump Ocean Club mellett, amely a régió legmagasabb épülete – bár az épület megnevezés finoman szólva is degradáló, hiszen a 70 emeletes csodamonstrumban hoteltől kezdve kaszinókon át dizájner butikokig minden megtalálható. A régi és a modern nagyon jól megfér egymás mellett Panamában, a Casco Viejo nevű történelmi negyedet szintén kár volna kihagyni, hiszen itt is jelentős átalakításokat hajtottak végre a közelmúltban. Az aktív pihenést kedvelők számára minden lehetőség – természeti szépség és gazdag élővilág – adott ahhoz, hogy búvárkodással és snorkelinggel töltsék az időt a Bocas del Toro szigetcsoportnál.

 

Dizájn mindenekfelett: Helsinki

 

A világ egyik prominens ipari formatervezéssel foglalkozó nemzetközi szervezete (ICSID) Helsinkit nevezte meg a világ dizájnfővárosának 2012-ben, ennél többre pedig már nincs is szükség azok számára, akik kicsit is érdeklődnek az alkalmazott művészetek iránt. Helsinki eddig is kedvelt úti cél volt, ám Koppenhága gasztronómiai ébredése, valamint Stockholm lassú, de biztos divatdiktátori szerepe igencsak az északi országok felé irányította a figyelmet. Amint látjuk, Helsinkinek erre is volt válasza: dizájn-nagyhatalommá vált. Természetesen nem kellett feltalálniuk a finn viaszt, volt miből építkezniük, hiszen a művészet már a múltban is a város vérkeringésének része volt. Az elmúlt években azonban ez a vonal különösen előtérbe került: a hivatalos Dizájn kerület, a maga mintegy kétszáz üzletével huszonöt utcát ölel fel. Mindennel lehet itt találkozni, a lakberendezési tárgyak, bútorok és ruhák mellett a fanatikusok exkluzív boutique hotelekben szállhatnak meg, de csak miután elköltötték vacsorájukat valamelyik Michelin-csillagos étteremben.

Kőrösi Ivett Kőrösi Ivett cikke 2012. január
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.