"Kutatókat régóta foglalkoztatja a kérdés: vajon mi kell, ahhoz, hogy egy párkapcsolat hosszú ideig boldog és kiegyensúlyozott legyen? "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Az örökkön-örökké tudománya

Kutatókat régóta foglalkoztatja a kérdés: vajon mi kell, ahhoz, hogy egy párkapcsolat hosszú ideig boldog és kiegyensúlyozott legyen?

A mai válási statisztikák láttán az ember elgondolkozik azon, hogy az életen át tartó boldog házasság és az örök szerelem mára talán csak legenda. Szerencsére a helyzet, úgy tűnik, azért mégsem ennyire reménytelen. A Social Cognitive and Affective Neuroscience című folyóiratban megjelent 2012-es tanulmány szerint például igenis léteznek olyan párok, amelyek saját bevallásuk alapján még 20 év házasság után is ugyanazt a szerelmet és rajongást érzik egymás iránt, mint a legelején. Ám a tanulmány legérdekesebb része mégsem ez. Ennél sokkal izgalmasabb ugyanis az a tény, hogy a párok állítását később a tudományos megfigyelések is alátámasztották.

 

A 2012-es kutatásban részt vevő vizsgálati személyek agyi felvételein azt vették észre, hogy a magukat boldognak valló „veterán házasoknál” ugyanolyan aktivitás látszik az agy jutalommal, motivációval és vággyal kapcsolatos területein, mint a „friss szerelemesek” esetében. Sőt! Ellentétben az utóbbival, a hosszú távú, kiegyensúlyozott párkapcsolatban élőknél a felvételeken nyomuk sem volt félelemmel vagy szorongással kapcsolatos jeleknek. Kiderült, hogy a régóta tartó szerelem hatására aktivizálódnak az agy örömért és fájdalomért felelős területei, amitől egyszerre lehetünk boldogok és kiegyensúlyozottak.

 

Felmerül azonban a kérdés: mégis mi lehet a titkuk ezeknek az idilli kapcsolatoknak? Az elmúlt években számtalan érdekes kutatás született a témában.

 

 

Az 5:1 szabály


A tévhittel ellentétben úgy tűnik, a szerelem és a matematika mégsem áll olyan távol egymástól. Dr. John Gottman házasságkutató legalábbis mélyen hisz a számok erejében, ha romantikus kapcsolatokról van szó. Megfigyelései alapján a szakember arra a következtetésre jutott, hogy az egészséges házasság az úgynevezett 5:1 szabályon alapszik, magyarul a stabil párkapcsolatokban ötször annyi pozitív interakciót fedezhetünk fel, mint amennyi negatívat. Tehát Gottman nézetei alapján, ha negatív megnyilvánulásainkat nem követik pozitív reakciók, akkor a házasság idővel komoly veszélybe kerülhet.

 

A Michelangelo-effektus


Gyakran olvasni a párkapcsolati tanácsadó cikkekben, hogy a jó kapcsolat alapja az, ha elfogadjuk a másikat olyannak, amilyen. Nos, mint kiderült, ez a kijelentés nem teljesen állja meg a helyét. A Happify Daily tudományos kutatások alapján készült 2014-es infografikája szerint a boldog párkapcsolat egyik fontos ismérve, hogy a kapcsolatban részt vevő felek segítenek egymásnak jobbá, értékesebb emberré válni. Ezt a jelenséget nevezzük szakszóval Michelangelo-effektusnak.

 

Az elmélet középpontjában a változásra nyitott gondolkodás és a kölcsönös fejlődés áll. Vagyis a házasság akkor lesz igazán boldog és kiegyensúlyozott, ha törekszünk arra, hogy a legjobbat hozzuk ki egymásból, és ezen keresztül közelebb kerüljünk önmagunk legjobb változatához.  

 

Kalandok és élmények


A tanulmányok tanúsága szerint a közös élményeknek ugyancsak meghatározó erejük van a hosszú távú párkapcsolatok szempontjából. A Stony Brook Egyetem egyik vizsgálata során kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a közös kalandok, az új és izgalmas tevékenységek csökkentik a válás esélyét, illetve növelik a házassággal való elégedettséget. Egy új hobbi, a megszokottól eltérő hétvégi vagy esti program segíthet megakadályozni, hogy ellaposodjon a kapcsolatunk, és belefásuljunk a mindennapos rutinba.  

 

Figyelmesség és pozitivitás


Úgy tűnik, a pozitív attitűd és a figyelmesség fontosabb tulajdonságnak számít a párkapcsolatokban, mint gondolnánk. A Denveri Egyetem 2004-es kutatásából kiderült: általában boldogabb és kiegyensúlyozottabb azoknak a pároknak a házassága, amelyeknek tagjai őszinte érdeklődést mutatnak egymás sikerei iránt, és rendszeresen időt szakítanak arra, hogy megünnepeljék a jó híreket. A pozitív kommunikáció és a lelkesedés erősíti a kapcsolatot, fokozza az intimitást, és növeli a bizalmat a házastársak között. 

 

Az intimitás ereje


A rendszeres és egészséges szexuális élet fontosságát gyakran alábecsüljük, pedig kutatási eredmények alapján az intim együttlétek száma és minősége komolyan meghatározhatja kapcsolatunkat. A tanulmányok szerint azok a párok, amelyek boldognak vallják a házasságukat, legalább hetente kétszer-háromszor időt szakítanak az összebújásra.  

 

A megfelelő vitastílus


Gyakran hallani, hogy a vita nem tesz jót a házasságnak, és hosszú távon váláshoz vezethet. Lisa Blum klinikai pszichológus szerint valójában a vita időnként kifejezetten egészséges lehet, és fontos része a párkapcsolati kommunikációnak – olvashatjuk a psychcentral.com-on. Persze nem mindegy, hogy milyen stílusban beszélnek egymással a felek. Kutatások szerint a lenéző, leereszkedő modor, a kritikus viszonyulás, valamint a támadó viselkedés általában nem vezet sehova. Az értelmes, intelligens, tiszteletteljes vita ezzel szemben segíthet megoldani a nézeteltéréseket, és meghozni a problémás döntéseket.

 

A felmérésekből kiderült, azok a párok, amelyek tagjai még hosszú évek múltán is boldog párkapcsolatban éltek, saját bevallásuk szerint nagy gondot fordítottak arra, hogy a vita hevében keletkezett feszültséget a humor erejével enyhítsék.  

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2017. október
címkék:
Nő és férfi
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.