"Napfény, pálmafák, kék tenger, homokos part, luxusjachtok, színvonalas üzletek, bárok, éttermek, múzeumok, megbecsült középkori emlékek."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Pompa, ragyogás: Marbella

Napfény, pálmafák, kék tenger, homokos part, luxusjachtok, színvonalas üzletek, bárok, éttermek, múzeumok, megbecsült középkori emlékek.

Nem kell félnie az átlagturistának sem, ha Andalúzia gyöngyszemét, a Napospart egyik legelegánsabb, legmenőbb nyaralótérségét, Marbellát keresi fel. Mert igaz, hogy a város neve egybeforrt a gazdagság, a luxus, a jólét, a ragyogás, a pompa jelzőivel, de a környéken találhatunk átlagpénztárcának megfelelő szállást, üzletet, éttermet is, és Budapestről a fapados repülőjáratok is elviselhető áron repítenek el három óra alatt Malagába, ahonnan alig ötven kilométer a híres-neves üdülőövezet.

 

 

Persze aki szeretne sokat költeni, gazdagságával felvágni, Marbellán könnyen megteheti, ráadásul kíváncsi turistaszemek előtt. Elsősorban a híres kikötőben, Puerto Banusban, ahol nemcsak kisebb-nagyobb luxusjachtok, hanem valóságos tengerjáró hajók várják, hogy gazdáik kellő személyzettel kifussanak a vízre. A part mentén a parkolókban, illetve a csak engedéllyel igénybe vehető part menti, szűk úttesten valóban egyedi megrendelésre készített, a nagy gyalogosforgalom miatt lépésben haladó Bentley-ken, Porschékon, Lamborghiniken, Ferrarikon időzhet el a szemünk. Az éttermek teraszán vagy az utcákon excentrikusan öltözött emberekkel találkozhatunk. Ilyenkor a turistában bizony felmerülhet: a legesleggazdagabbak talán mégsem kérkednek vagyonukkal, s e kikötő mintha egyben a sznobok paradicsoma is lenne. Sebaj, ettől még az elegáns jachtok, a csillogó autók szépek, látványuk különleges a kikötőre néző fehér homlokzatú épületek, pálmafák között.

 

Huszonhét kilométeres paradicsom

 

Marbellát azonban ne egyetlen városnak képzeljük el. A Marbellának nevezett térség számos kisebb helységből áll, mely az A-7-es autóúton könnyen megközelíthető: a huszonhét kilométeren át húzódó homokos partszakasz megannyi öbölre, üdülőövezetre oszlik, elegendő közvetlen vízparti hely van bárki számára, nem kell egymás nyakába helyezni a napernyőket.

 

 

A part közelében magasodó hegyek megvédik a tengeröblöket a hűvös északi szelektől, az esőfelhőktől, a déli légáramlatok pedig a közeli Afrika felől a meleg levegőt fújják. Errefelé ritka az eső, sokat süt a nap, az év nagy részében kellemes az idő, ami mágnesként vonzza a brit, német és skandináv turistákat, több hónapra a tehetősebb nyugdíjasokat, de Spanyolország belsejéből is kedvelt célpont a Costa del Sol – s nem csupán nyáron. A klíma még télen is igen enyhe.

Az útikönyvek szerzői azonban hajlamosak elfeledkezni arról, hogy a tenger bizony nyáron sem olyan meleg, mint mondjuk Hispánia keleti partvidékén, a Costa Braván vagy Benidorm környékén: az óceán felől érkező hidegebb légáramlatok miatt még a legforróbb napokban sem melegebb a tengervíz 22-23°C foknál.

 

 

Az is az elmúlt évek tapasztalataihoz tartozik, hogy alkalmanként medúzák jelennek meg a partközelben, s kellemetlen csípésük miatt bizony olykor egy-két napra kitessékelik a fürdőzni vágyókat a tengerből. Ilyenkor, de persze medúzamentes napokon is, érdemes egy nagyot sétálni Marbella központjában, a homokos tengerpart és a szállodasor között kiépített, több kilométer hosszú, pálmafák övezte sétányon. Ne hagyjuk ki az óvárost sem: fehérre meszelt, középkort megidéző szűk kis házak között barangolhatunk. Áll még a 10. századi erőd fala, 15–16. századi templomok, kápolnák, egykori kórházak visznek vissza képzeletben a múltba. A Narancsfák terén valóban roskadoznak a gyümölcsfák az érő narancstól a városháza épülete előtt. A régi épületek portáljai ma ajándéktárgyakat, órákat, ékszereket kínálnak a látogatóknak, néhány régi ház pedig művészeti, helytörténeti múzeumot rejt.

 

 

Sziklák és katedrálisok

 

Marbella ideális kiindulási pont az itt nyaralónak, hogy felfedezze a környéket. Olcsón bérelhető autóval néhány órán belül elérhető a brit felségterületű Gibraltár, a majmok földje; Sevilla a katedrálissal és ezernyi látnivalójával; Granada az Al Hambrával; Córdoba, a nagymecsettel; vagy a festői szépségű Ronda, bámulatos hídjával. Aki pedig a Costa del Solon pihen, Malagában, Torremolinoson, Fuengirolában vagy Mijas partjainál, annak igencsak érdemes kirándulást tennie Marbellára, ahol akár egyetlen nap alatt is felejthetetlen látvánnyal és élményekkel gazdagodhat.

Falus Tamás Falus Tamás cikke 2013. augusztus
címkék:
Spanyolország | Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.