"Mecsetek, monostorok, múzeumok; kupolák, kapuk, kutak; paloták, parkok, piacok; nyüzsgés, forgatag. Ez Isztambul."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Az ellentmondások városa

Mecsetek, monostorok, múzeumok; kupolák, kapuk, kutak; paloták, parkok, piacok; nyüzsgés, forgatag. Ez Isztambul.

Kontinensek, kultúrák, vizek – és turisták találkozása Isztambulban, Törökország legnagyobb városában. Európa és Ázsia határán már 15 milliót is számlálhat a nagy kiterjedésű település lakossága, mely együtt él az ókori római, a kora középkori bizánci és a középkori oszmán birodalom építészeti és tárgyi emlékeivel, vallási hagyományaival, megannyi kézzel fogható és láthatatlan örökségével. Évente turisták millióinak úti célja az Aranyszarv-öböl, a Boszporusz és a Márvány-tenger találkozási pontjánál fekvő nagyváros, hogy a világ természeti, építészeti és művészeti szépségeiből a lehető legkisebb helyen a legtöbb csodát láthassák.

 

 

Ámulat az Aja Szófiában

 

Az óvárosban a Sultanahmet negyedben sétatávolságra követik egymást a látnivalók. A legfőbb az Aja Szófia (görögül: Hagia Sophia) épülete, mely ámulatba ejti szemlélőjét, akár kívülről tekint rá, akár hatalmas belső terében néz fel kupoláira. A Szent bölcsesség templomát háromszor is újjá kellett építeniük a bizánciaknak. A 6. században felszentelt épület csaknem ezer évig volt a Patriarchátus székhelye, ám 1453-ban, miután az oszmánok elfoglalták Konstantinápolyt, azonnal mecsetté alakították át, miközben a keresztény művészet emlékeinek jó részét is épségben hagyták.

 

Csempeáradat a Kék-mecsetben

 

A Sultanahmet téren az Aja Szófiával átellenben áll a Kék-mecset, az oszmán építészet egyik mesteri alkotása. A 17. századi épület nevét fő belső díszítőeleméről, szép kék csempéiről kapta. Vízesésszerűen követik egymást a kupolák és a fél kupolák; páratlan, hogy hat minaret magasodjon egy dzsámin, ráadásul a minaretek nem egy, hanem két- vagy háromerkélyesek. Az udvar területe megegyezik a szőnyeggel borított hatalmas imateremével; csempével borított falai és természetes megvilágítású magas, festett kupolái tiszteletet parancsolók. A legnagyobb 43 méter magas és 23 és fél méter átmérőjű.

 

 

Séta a Topkapi palotában

 

Az Aranyszarv-öböl és a Márvány-tenger találkozásánál terül el az az épületegyüttes, amely négy évszázadon át volt a szultánok lakhelye. Ma múzeumként mindenki előtt nyitva áll. A kincstárban némi sorállás után haladhatunk el a vitrinek előtt: aranylemez borítású trón, smaragddal ékesített tőr, aranykancsó és -poharak, valamint egy 86 karátos gyémánt idézi a szultánok gazdagságát. Külön belépő leszurkolása után juthatunk be az egykori hárem épületébe, mely megannyi titkot rejt. Olyannyira, hogy az ott zajló életről ma sem sokat tudnak a történészek. Falai között az ide hurcolt vagy a jobb élet reményében olykor önként jelentkező ifjú lányok iskolába jártak, és akadtak, akik egész életüket itt élték le, a szultán anyjának irányítása alatt.

 

1 | 2 | 3 | tovább
Falus Tamás Falus Tamás cikke 2013. október
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.