"A Forbes magazin listái hosszú évek óta meghatározóak. Most a leggazdagabb amerikaiakról kaptunk áttekintést."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Leggazdagabbak: a trükkös tíz

A Forbes magazin listái hosszú évek óta meghatározóak. Most a leggazdagabb amerikaiakról kaptunk áttekintést.

A Forbes Amerika legrégebbi üzleti magazinjaként óriási hatással van nemcsak az Egyesült Államokra, hanem az egész világban folyó közbeszédre. A lap hírneve a viszonylag szűknek mondható gazdasági eliten túl is széles körben ismert, különösen világhírű listáinak köszönhetően.

 

 

A „Forbes 400” a leggazdagabb amerikaiakat rendszerezi, „Forbes Global” a világ legnagyobb vállalatait. De a szerkesztőség rangsorolja a legbefolyásosabb nőket, az egyetemeket, a legjobban kereső írókat, sportolókat, az olimpiai érmek értékét, a legnagyobb földtulajdonosokat, a családanyákat foglalkoztató cégeket, és ki tudja, még mit is! Az egyre szaporodó listák közül persze továbbra sem veszített jelentőségéből a szuper gazdagok rangsora. Idén szeptemberben, amikor végre megjelent a 2012-es „kimutatás”, az egész világot pillanatok alatt körbeszáguldotta a nem túl meglepő hír: ismét Bill Gates vezeti a leggazdagabb amerikaiak listáját. A Microsoft alapítója ugyanis 19 éve megszakítás nélkül a 400 leggazdagabb amerikait rangsoroló lista élén csücsül, becsült vagyona mostanra 66 milliárd dollárra emelkedett, azaz tavaly óta újabb 7 milliárddal vagyonosabb. Ami viszont gondolkozásra adhat okot, az, hogy a 400 mesés vagyonnal rendelkező amerikai átlagvagyona a válság ellenére sem apad, sőt rekordmagasságokban szárnyal. Az egy főre jutó átlag elérte a 4,2 milliárd dollárt, becsült összvagyonuk 1,7 ezer milliárd dollár körül mozog, ami 13 százalékkal több a tavalyinál.

Kik azok, akik kezében az egyre hatalmasabb vagyon összpontosul? Kik azok, akik a jótékonyságáról is híres Bill Gatest követik a rangsorban?

 

A második: Warren Buffet

 

Bill Gates után a második leggazdagabb amerikai Warren Buffet. A Berkshire Hathaway befektetési társaság 80 éves elnök-vezérigazgatójának vagyona a tavalyi 39 után idén 46 milliárd dollár. Buffet neve akkor vált világszerte népszerűvé, amikor 2006-ban bejelentette, hogy vagyonának négyötödét – 37 milliárd dollárt – Bill Gates alapítványának, a Bill and Melinda Gates Foundationnek adományozza.

A puritán életviteléről híres üzletember döntése után nem sokkal kijelentette: talált néhány embert, akik nála jobban el tudják költeni a pénzét, ezért nekik adta. Ők, Bill Gates és felesége Melinda ekkor már a világ legnagyobb magánalapítványát irányította, melynek vagyonát Buffet adománya megduplázta. Úgy tűnik, az átlagember számára felfoghatatlan méretű felajánlás nem ártott a cégcsoport gyarapodásának!

 

A harmadik: Larry Ellison

 

A 41 milliárdot magának mondható Larry Ellison vagyona tavaly óta 8 milliárddal gyarapodott. Az Oracle cég alapítójaként ismert 65 éves üzletember saját hazájában is színes és különc figurának számít. Steve Jobshoz hasonlóan Ellison is hadilábon állt az oktatási rendszerrel, diploma nélkül, huszonéves korában vált vállalkozóvá, majd az informatikai piac egyik kulcsszereplőjévé.

 

A negyedik: és az ötödik: Charles és David Koch

 

A 31 milliárd dollárral gazdálkodó Charles Koch tavaly óta 6 milliárddal lett gazdagabb. A 76  éves férfi öccsével, Daviddel irányítja és birtokolja a Koch Industriest. Ez nem jelent vagyonközösséget, a fivér külön szerepel a listán, 31 milliárdjával az ötödik helyen.
Amerikában valószínűleg nincs olyan zöld szervezet, amelyik eddig ne kritizálta volna a konzervatív szemléletéről híres vállalatot és vezetőit. „A vállalat kőolaj- és vegyipari érdekeltségei révén 100 milliárd dollárt hoz évente, így vezető pozíciót tölt be az amerikai olajiparban, 60 országban van jelen, és 70 ezer alkalmazottat foglalkoztat. Több, a klímaváltozás szempontjából a szakértők által problémásnak ítélt iparágban is primátust élvez, így az olaj- és vegyiparon kívül az erdészet és a szénkitermelés területén” – foglalta össze a problémák gyökerét a Kitekintő című lap. A zöldszervezetek azonban nemcsak tevékenysége miatt bírálják a céget, hanem azért is, mert a megújuló energiahordozók ellen világszerte kampányt folytatnak. Az utóbbi években a cég a klímaváltozást tagadó erők egyik legnagyobb támogatója volt.

 

Hatodik, hetedik, nyolcadik, kilencedik: a Walton család

 

A lista hatodik helyén, meglepő módon egy hölgy áll: az 57 éves Christie Walton. Mielőtt pezsgőt bonthatnánk, hogy végre egy nő is bekerült az első tízbe, nem árt tisztázni: Mrs. Walton a családjával együtt indult a rangadón, mivel vagyonát férjétől, John Waltontól örökölte, aki 2005-ben repülőgép-balesetben vesztette életét. Az özvegy ekkor egy 20 milliárd dolláros birodalomhoz jutott, amely a világ legnagyobb kiskereskedő-hálózatának számító Walt-Mart sikereinek volt köszönhető.
 Christie azok közé az asszonyok közé tartozik, akik örökségüket nem herdálták el, hanem tovább gyarapították, ennek köszönhető ma a 29,7 milliárdos vagyon. A családtagok világszerte híresek adakozó kedvükről, komoly jótékonysági missziót folytatnak családsegítő alapítványukon keresztül!
Mindez a lista hetedik helyén álló Jim Waltonra is igaz, aki az 1962 óta működő üzletlánc egyik tulajdonosaként és az Avest Bank elnökeként 26,8 milliárd dollárnyi vagyon tulajdonosa, illetve Alice Waltonra, aki a családi vállalkozást alapító Sam Walton lányaként került be a leggazdagabbak közé, ezúttal a kilencedik helyen. Alice Walton gondolkodását jól tükrözi, hogy pénzügyi támogatásával épült a Kristály Hidak Múzeum, valamint több százmillió dollárt adományozott a Crystal Bridges Museum fejlesztésére, ugyanakkor lovardájáról is híres.
Ugyanakkor a Forbes listáján csak a kilencedik helyen áll 26,1 milliárd dollárjával S. Robson Walton, az alapító legidősebb fia és jelenleg a cég elnöke. Mindenesetre elgondolkoztató, hogy a családból négyen is a leggazdagabb 10 között szerepelnek, annak ellenére, hogy a korábban a Forbes-lista élén álló Walton-birodalmat öt részre osztották. Valamit tudhatnak!

 

Tízedik: Michael Bloomberg

 

A 25 milliárd dolláros vagyonnal büszkélkedhető Mr. Bloomberg nemcsak mesés vagyonáról és pénzügyi adatszolgáltató cégéről híres, hanem arról is, hogy egymás után harmadszorra irányíthatja polgármesterként New York városát. Története az amerikai álom része. Édesapja, miután az Egyesült Államokba érkezett, könyvelőként dolgozott egy helyi tejfeldolgozó üzemben. Fia azonban már a Johns Hopkins Egyetemen mérnökként végzett, és a Harvardon szerezte meg az MBA-fokozatot. Michael 1966-ban, tanulmányai befejezése után a Salamon Brothersnél helyezkedett el, ahol 6 év múlva már tulajdonossá vált. Miután 1981-ben a Salamon Brotherst felvásárolták, Michaelt 10 millió dolláros végkielégítéssel elbocsátották. Ebből a pénzből alapította meg még abban az évben vállalkozását, a Bloomberg L.P.-t. Hab a tortán, hogy 2001-ben és 2005-ben New York polgármesterének is megválasztották. A harmadik választási kampányt – többéves politikai elkötelezettség után függetlenként – jórészt saját zsebéből finanszírozta, körülbelül 75 millió dollárt költött a polgármesteri szék újbóli megszerzésére.

Berényi Mariann Berényi Mariann cikke 2012. szeptember
címkék:
Gazdaság | Magazin | Üzlet
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.