"Az 5:2 diéta sikerein felbuzdulva számos új fitneszkönyv jelent meg, melyek között valószínűleg már ott lapul a fogyókúrázók legújabb bibliája! "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Körkép 2014 diéta trendjeiről

Az 5:2 diéta sikerein felbuzdulva számos új fitneszkönyv jelent meg, melyek között valószínűleg már ott lapul a fogyókúrázók legújabb bibliája!

Január elején sokan megfogadják, hogy az újévben búcsút mondanak néhány fölös kilónak, ám a diéták egyhangúsága miatt ez gyakran kezdettől halálra van ítélve. A legmegfelelőbb fogyókúrás étrend kialakításához támpontot adhatnak a legújabb könyvek, amelyek 2014 várhatóan legnépszerűbb diétáihoz nyújtanak segítséget.

 

 

A minden másnap diéta


Dr. Krista Várady, akinek az 5:2 diétát is köszönhetjük, és Bill Gottlieb újabban a „Minden másnap” diétára teszik voksukat. Bár ennek a módszernek számos fajtája létezik, közös bennük, hogy míg egyik nap úgy táplálkozunk, mint eddig, a következőn kőkeményen be kell tartanunk a szabályokat. A Várady-féle módszert más néven 4:3 diétának is nevezik, lényege, hogy a diétázós napokon mindössze 500 kalóriát fogyaszthatunk, a következőn viszont amennyit csak akarunk. Az előnye? Nincs hosszabb ideig tartó éhségérzet, minden másnap igazi ünnep, amikor kedvenceinket habzsolhatjuk. Dr. Várady szerint, a napi 500 kalória teljesen biztonságos, és a kínzó éhségérzet két hét után eltűnik. A szakértő állítja, 4 hét alatt, akár 5 kilogrammot is veszíthetünk, emellett a kutatások bizonyították, hogy nem csupán a fölös kilóktól szabadulhatunk meg, de jelentős koleszterinszint-, vérnyomás- és vércukorszint-javulás is elérhető.

 

Edzés másképp


Dr. Michael Mosley és a fitnesz-újságíró, Peta Bee az izomzat fejlesztésének új módszerét dolgozta ki, melynek lényege, hogy csupán napi néhány perc tornával alakunkat teljesen átformálhatjuk. A szerzők szerint a hosszú ideig tartó és lassan eredményt hozó mozgásformák, mint a kocogás, vagy a futás, nem hozzák meg a kívánt eredményt. Helyette nagy intenzitású edzést javasolnak, amelyben 2-5 percig tartó bemelegítést és nyújtást nagy erőfeszítést igénylő edzés követ, legyen szó akár úszásról, szobabicikliről vagy evezőgépről. Ezek a nagy intenzitású kitörések kezdetben 40 másodpercesek, majd néhány héten belül akár a 4 percet is elérhetik. Az edzés előnye, hogy még a legelfoglaltabb emberek is be tudják illeszteni mindennapjaikba, állításuk szerint pedig jóval hatékonyabb lehet a fogyókúrázók számára, mint a hosszú időt igénybevevő, lassú mozgásformák. A módszernek állítólag nagy rajongója Gwyneth Paltrow és Miranda Kerr szupermodell is.

 

A mézdiéta


Mike McInnes vegyész és táplálkozási szakértő évekig dolgozott sportolókkal, és közben felfedezte, hogy a fruktózban gazdag élelmiszerek segítik a zsírégetést, és növelik az állóképességet. És hogy mit ért pontosan a mézdiétán? Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozást és rengeteg mézet. Szerinte a legfontosabb, hogy a cukrot cseréljük mézre, lefekvés előtt igyunk egy pohár mézes italt, tartózkodjunk a gyorséttermi ételektől, reggelizzünk, fogyasszunk minél több gyümölcsöt és zöldséget, valamint ne feledkezzünk el a sok vízivásról. Mindemellett fontos a heti egy szénhidrátmentes nap, és a két étkezés közötti egészséges nassolnivaló. McInnes állítja, hogy egy-két evőkanál méz lefekvés előtt segít elaludni, és hosszú távon fogyáshoz vezet. Előnye, hogy csökkenti az éhségérzetet, és reggel több energiával ébredhetünk.

 

 

Paleo diéta


Joy Skipper sporttáplálkozási szakértő (és a magyar Szendi Gábor) szerint a diéta legjobb módja, ha úgy táplálkozunk, mint őseink. De mit is jelent ez pontosan? A diéta húst, halat, zöldséget, gyümölcsöt, tojást, magvakat tartalmaz, mindazt, aminek az emésztésére az emberi szervezetet teremtették. Kerülni kell viszont a feldolgozott összetevőket, transzzsírokat, tejtermékeket, cukrot, hüvelyeseket, gabonaféléket és a burgonyaféléket (pl. a paradicsomot). A szakértő könyve több mint  100-féle paleo receptet tartalmaz, beleértve a thai curryt, a marokkói bárányt és a fahéjas muffint. Előnye, hogy így olyan ételeket ehetünk, amelyek nem terhelik meg gyomrunkat. Hátránya, hogy sok mindent korlátoz, beleértve az alkoholt és a tejet is. A módszer nagy rajongói közé tartozik Megan Fox és Jessica Biel.  

 

Újraindítás gyümölcslédiétával


Joe Cross korábban kísérletet tett arra, hogy 60 napig ne egyen semmit, kivéve friss gyümölcs- és zöldséglevet. Végül nemcsak rengeteg fölös kilótól szabadult meg, de először életében a gyógyszerekről is lemondhatott. Az Újraindításként emlegetett diéta nem tartalmaz mást, mint gyümölcs- és zöldséglevet. Jelenleg 3, 5, 15 napos változatban is létezik. Cross szerint, ha nem fogyasztunk mást, csak leveket, az segít a szervezetet elárasztani vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így a szervezet könnyebben veszi fel a harcot a betegségekkel. Egy tipikus újraindító diétás nap 4 pohár friss gyümölcslevet ír elő, valamint két liter további folyadékot, vizet vagy gyógyteát.

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2014. február
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.