"Csodálatos környék, hangulatos történelmi városkák, egész évben kellemes éghajlat és milliomos szomszédok – ezt kínálja az északolasz tóvidék két leghíresebb tava, a Garda- és..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Milliomosok a tóparton

Csodálatos környék, hangulatos történelmi városkák, egész évben kellemes éghajlat és milliomos szomszédok – ezt kínálja az északolasz tóvidék két leghíresebb tava, a Garda- és a Comói-tó.

A Jóisten igazán jókedvében teremtette a lombard tóvidéket. Olyan, mint álmaink mesebeli mediterrán tája kék víztükörrel, meredek hegyormokkal, örökzöld ciprusokkal, citromfákkal, tarka leanderekkel, télen-nyáron kellemes időjárással és aprócska középkori városokkal. Nem csoda, hogy a két leghíresebb tó, a Garda- és a Comói-tó az ókor óta a hírességek kedvenc lakhelye.

 

 

A feljegyzések szerint a nevezetes római író, az ifjabb Plinius (akinek többek között eleven élménybeszámolót köszönhetünk a Vezúv i. sz. 79-i kitöréséről) két nyaralót is építtetett a Garda-tó partján. Valamivel korábban élt honfitársa, a költő Catullus szintén valóságos ódákat zengett a tó déli csücskében található Sirminonéról, és ő maga is egy környékbeli villa büszke tulajdonosa volt.

 

A költő megúszta

 

Hogy a középkorban milyen közkedvelt volt a környék, annak bizonyítékát adja a tó keleti partján, Malcesinében található Castello Scaligero. A vár története a 13. századig nyúlik vissza, és olyan hírességek is megfordultak a falai között, mint Goethe, aki itáliai utazása során Rómába tartva tért be ide. Igaz, mire ő megérkezett, a kastély már túljutott a fénykorán, ám a költőt annyira megihlette a valóban költői látvány, hogy letelepedett egy sziklára, és rajzolni kezdte a romokat. Sajnos, a gyanakvó helybeliek osztrák kémnek nézték a nagy kalapos idegent, akit csak az mentett meg a letartóztatásról, hogy előrelátó édesapja még gyerekként olasz nyelvmestert fogadott mellé. Goethe nemhiába volt a szavak mestere, ebből a kényes helyzetből is kivágta magát, így elkerülte, hogy útinaplójában a 18. század végi olasz börtönviszonyokról szóló élményeiről is be kelljen számolnia.

 

 

A Garda-tó és környéke ma népszerűbb, mint valaha, és nem csak a turisták körében. Amióta számos híresség vásárolt magának házat errefelé, a tó partján megugrottak az ingatlanárak. A legújabb hírek arról szólnak, hogy Brad Pitt és Angelina Jolie vett meg egy régi villát Valpolicellában, amely Verona és a Garda-tó között található. Mivel nem messze esik innen Vicenza, a jellegzetes, klasszicizáló stílusáról ismert reneszánsz építész, Palladio egykori otthona, nem csoda, hogy a sztárpáros által állítólag 32 millió eurónak megfelelő összegért beszerzett Villa Costanza ugyancsak Palladio stílusában készült. A 2000 négyzetméteres, gyönyörű épületben 15 szoba és 8 fürdőszoba található, és egyetlen hátránya, hogy némi felújításra szorul.

 

Művészek titkos menedéke volt

 

A Garda-tavinál is nagyobb forgalmat bonyolítanak azonban a Comói-tavi ingatlanokat kínáló ügynökségek. A romantikus hangulatú tó sokáig a művészek, írók és arisztokraták kedvenc titkos menedékhelye volt. Részben ezen a környéken játszódik Stendhal A pármai kolostor című regénye, Verdi itt komponálta a Traviatát, Liszt a Dante-szonátát, Bellini a Norma cím operáját, de itt nyert ihletet Wordsworth, Shelley, Puccini és Rossini is. Leonardo da Vinci a tavat tápláló patakokat és vízeséseket használta a Sziklás Madonna hátteréhez, Hitchcock pedig a tó legelegánsabb szállodájában, a Villa d’Estében forgatta 1925-ben A gyönyörök kertje című filmjét.

 

Mörk Leonóra Mörk Leonóra cikke 2022. március
címkék:
Film | Luxus | Olaszország | Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.