"Dönthetnek-e a szülők arról, hogy a gyermek megszülessen vagy sem? A kérdés az emberi civilizációval egyidős, beszéljünk róla!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A legkeményebb női téma

Dönthetnek-e a szülők arról, hogy a gyermek megszülessen vagy sem? A kérdés az emberi civilizációval egyidős, beszéljünk róla!

Mit gondolhat egy magyar ember az abortuszról és a vonatkozó törvényekről? A Patent (Patriarchátust Ellenzők Társasága) Jogvédő Egyesület felkérésére a Medián Közvélemény-kutató Intézet járta körül a témát napjaink Magyarországán. A kérdések között szerepelt többek között, hogy a válaszadók szerint növekedett-e vagy csökkent a terhességmegszakítások száma az elmúlt években, szigorítanának-e az 1992 óta fennálló jogszabályokon, illetve mi a véleményük az abortusztabletta magyarországi forgalmazásáról.

 

  

 

 

Az eredmény meglepő módon nemtől, kortól és politikai nézettől függetlenül szinte azonos véleményeket mutatott. „Csak egy kisebbség gondolja úgy, hogy az abortuszok száma az elmúlt években növekedett. A nők és a férfiak véleménymegoszlása közötti különbség elsősorban annak tulajdonítható, hogy az utóbbiak közül jóval kevesebben tudnak állást foglalni. Azoknak nagy többsége, akik ezen a téren nem érzékelnek javulást, »nagyon« vagy »közepesen« súlyos problémának látja az abortuszok számának alakulását” – áll a felmérés hivatalos összegzésében. Az 1200 fő bevonásával készült áttekintésből az is kiderült, hogy csak kevesen szigorítanának a szabályozókon, a többség elégedett a jelenlegi helyzettel. A legmegosztóbb kérdés egyértelműen az abortusztabletta engedélyezése, ezt az eshetőséget a megkérdezettek háromnegyede támogatná, köztük rendszeresen templomba járó, vallásos emberek is.

 

A szegény ember legkisebb leánya

 

A jelenlegi magyar jogszabályok szerint a terhesség 12. hetéig végezhetnek terhességmegszakítást egy állapotos nőn saját akaratából, amennyiben súlyos válsághelyzetre hivatkozik. Ez a terhes nő egészségi állapotát veszélyeztető helyzeteket, bűncselekményt követő fogantatást, vagy a magzat kimutatható, súlyos fogyatékosságát takarja, de nem ritka az anyagi vagy párkapcsolati okokból kérvényezett abortusz sem. A KSH statisztikái azt is kimutatják, hogy az abortuszok gyakorisága a 20-as, 30-as éveikben járó nőknél a leggyakoribb. Az abortuszon áteső nők 42%-nak már van gyereke, így az a tévhit, miszerint a „megesett tinik” járnak főleg abortuszra, szintén nem helytálló.

A pro-choice (választásért) és pro-life (az életért) mozgalmak tagjainak és szimpatizánsainak legtöbbet vitatott kérdése azonban a nők döntési joga, illetve a meg nem született magzat élethez való joga közti ellentétre irányul. Az érvek és ellenérvek sora végtelen, a közös nevező pedig nagyon távolinak tűnik. Még ha nem nézzük is a friss statisztikákat, egyértelmű, hogy mindenkinek van véleménye az abortuszról. Ez sem új keletű dolog, mert ahogy az abortusz is egyidejű a gyermeknemzéssel, a hivatalos (és nem hivatalos) álláspontok is visszanyúlnak az ókorba, azóta pedig folyamatosan változnak aszerint, hogy a nőknek vagy a meg nem született gyermekeknek nagyobb-e az „értékük”. Ám amíg az ókorban és a középkorban legfeljebb mérgekkel vagy kezdetleges sebészeti beavatkozásokkal, valamint szerencsétlen kimenetelű házi praktikákkal próbáltak megszabadulni a nem kívánt magzatoktól, napjainkban nemcsak biztonságos orvosi eljárások, hanem gyógyszerek is léteznek a terhesség megszakítására. Bár egyik sem kockázatmentes, mint ahogy egyetlen orvosi beavatkozás sem az, a megfelelő előírások betartásával és képzett szakemberek felügyeletével a rizikó minimalizálható.

Ami sokkal megterhelőbb lehet egy abortuszon áteső nőnek, az a társadalmi megítélés súlya. Saját lelkiismeretével mindenkinek magával kell elszámolnia, így egy orvosnak vagy az abortuszt megelőző, kötelező (kétszeri!) tanácsadást tartó védőnőnek az érzelmekre hatnia nemcsak szakmailag, de morálisan is megkérdőjelezhető. Ezek a hatások megnyilvánulhatnak durvaságban, szándékos procedúraelhúzásban, de olyan apró, ám annál tudatosabb dolgokban is, mint hogy a terhes nőt leanyukázzák, a magzatot pedig konzekvensen babának hívják, ezzel hangsúlyozva a gyermekáldás örömeit, amiben egy abortuszra jelentkező nő nem véletlenül nem akar részesülni.

 

Hermann Júlia Hermann Júlia cikke 2013. október
címkék:
Család | Egészség | Lélek
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.